unControl

39063019_403

Ο Όνεζοργκ συμμετείχε στην πορεία κατά της επίσκεψης του Σάχη στο Βερολίνο, όταν δολοφονείτε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό  Καρλ Χάιντζ Κούρας, στις 2 Ιουνίου του 1967.

Ο Μπένο Όνεζοργκ συμμετείχε σε πορεία διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Σάχη της Περσίας Ρεζά Παχλαβί, στις 2 Ιουνίου 1967.

Τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα από το μεσημέρι, καθώς πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών πραγματοποίησαν επιθέσεις με καδρόνια και μπίλιες από ρουλεμάν, εναντίον αντισαχικών διαδηλωτών, υπό τα απαθή βλέμματα των Γερμανών αστυνομικών. Στις 19.57, μόλις έκλεισαν οι πόρτες της Όπερας, ο Έριχ Ντούενζινγκ, αρχηγός της αστυνομίας, έδωσε την εντολή στους άνδρες του: “Βγάλτε τα κλομπ και διαλύστε τους!“.

Με την εντολή αυτή οι αστυνομικοί επιτέθηκαν απροειδοποίητα μαινόμενοι επί τους πλήθους των διαδηλωτών και των περιέργων, τραυματίζοντας οποιονδήποτε βρισκόταν μπροστά τους.

Ο Μπένο Όνεζοργκ, αιμόφυρτος από τα χτυπήματα και ανυπεράσπιστος, προσπάθησε να απομακρυνθεί από τον τόπο των επεισοδίων και κρύφτηκε στην πίσω αυλή κάποιου κοντινού κτιρίου. Σμήνος αστυνομικών τον περικύκλωσε.

Ο 40χρονος βαθμοφόρος της αστυνομίας Καρλ Χάιντς Κούρας έβγαλε το περίστροφό του και τον δολοφόνησε εν ψυχρώ, πυροβολώντας τον στο πίσω μέρος του κρανίου ενώ βρισκόταν πεσμένος στα γόνατα, μπροστά από το δημαρχείο Σένεμπεργκ του Δυτικού Βερολίνου.

Ο άτυχος φοιτητής ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα στο νοσοκομείο Μοαμπίτ του Δυτικού Βερολίνου.

Για τον τότε κυβερνήτη, δήμαρχο του Βερολίνου και ιερέα Χάινριχ Άλμπερτς η 2α  Ιούνιου του 1967 ήταν ημέρα «οργής Θεού επί την κεφαλήν μου», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

Την ώρα που έπεφτε ο πυροβολισμός έξω από το κτήριο της Όπερας, ο Σάχης μαζί με τη σύζυγό του Φαράχ Ντιμπά παρακολουθούσαν παράσταση του Μαγεμένου Αυλού του Μότσαρτ.

Η σορός του Όνεζοργκ μεταφέρθηκε συνοδεία χιλιάδων αυτοκινήτων από το Δυτικό Βερολίνο στη γενέτειρά του, κοντά στην πόλη του Αννόβερου, όπου και θάφτηκε.


Ο θάνατός του πυροδότησε σειρά βίαιων διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία, τόσο από φοιτητές όσο και από απλούς πολίτες.

Από αυτές τις διαδηλώσεις γεννήθηκε το «Κίνημα της 2ας Ιουνίου» ενώ τότε, επίσης, ξεκίνησε και ο ένοπλος αγώνας από ορισμένες ομάδες, με χαρακτηριστικότερη εκείνη της RAF ή Κόκκινης Φραξιάς του Αντρέας Μπάαντεν και της Ούλρικε Μάινχοφ.

Η ημέρα έγινε σημαία για την φοιτητική εξέγερση εναντίον του γερμανικού κατεστημένου που μέχρι τότε περιοριζόταν στα γερμανικά πανεπιστήμια. Για την νεαρή τότε μεταπολεμική Γερμανία τα γεγονότα της δεκαετίας του ’50 σφράγισαν την ιστορία των επόμενων κινημάτων σε όλους τους κοινωνικούς τομείς και εν μέρει οδήγησαν στη ριζοσπαστικοποίηση ακόμη και στη σύσταση της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης RAF. Πληροφορίες για το παρασκήνιο και τα γεγονότα δίνει ένα νέο βιβλίο του ιστορικού Έκχαρτ Μίχελς, με τον τίτλο «Επίσκεψη του Σάχη – Σημαία για το φοιτητικό κίνημα  (εκδόσεις Ch. Links). Η εικόνα έκανε τότε τον γύρο του κόσμου και συγκινεί μέχρι και σήμερα όποιον τη βλέπει.

Ένας ετοιμοθάνατος νέος, ο Όνεζοργκ, κείται στο έδαφος, αιμόφυρτος και μια γυναίκα του κρατά το κεφάλι και με το βλέμμα της να αναζητά βοήθεια.

Μετά από εκείνη τη νύχτα η σπίθα της μέχρι τότε ειρηνικής φοιτητικής εξέγερσης μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Άμεση αφορμή δόθηκε από την επίσκεψη του Σάχη, αλλά αμέσως μετά εξαφανίστηκε από την επίκαιρη «ατζέντα» της εξεγερμένων. Τα βασικά θέματα ήταν ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι μεταρρυθμίσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά κυρίως η αντίσταση εναντίον του πρώτου μεγάλου συνασπισμού στη Βόννη υπό τον χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο Γκέοργκ Κίσινγκερ και τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Εξωτερικών Βίλι Μπράντ. Αλλά κυρίως ήταν μια εξέγερση των «γιων εναντίον των πατέρων τους» που σιώπησαν επί πολλά χρόνια γύρω από το ναζιστικό παρελθόν.

Συνεργάτης της Στάζι ο εκτελεστής

Στο βιβλίο του ο Έκχαρντ Μίχελς θέλωντας να εμπλουτίσει το γεγονός του θανάτου του Όνεζοργκ παραθέτοντας μνήμες εκπροσώπων της γενιάς του 1967 και του 1968 αλλά και ιστορικές πηγές από την πολιτική, τη διπλωματία και τις μυστικές υπηρεσίες. Η αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας είχαν κυρίως στο «ραντάρ» τους στους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς της Γερμανίας. Γι αυτό και οι αστυνομικοί αιφνιδιάστηκαν από τη βιαιότητα των φοιτητικών διαδηλώσεων. Προφανώς παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τους ένα βιβλίο, που διαβάστηκε πολύ από τους φοιτητές, με τον τίτλο «Περσία – Μοντέλο μιας αναπτυσσομένης χώρας».

Μετά την πτώση του τείχους αποκαλύφτηκε ότι ο Κάρλ Χάιντς Κούρας, ο εκτελεστής του Όνεζοργκ, 50 χρόνια πριν, ήταν συνεργάτης των περιβόητων ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών Στάζι.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της έμειναν άναυδοι από την ελάχιστα επαγγελματική συμπεριφορά του και έκαναν λόγο για έγκλημα, αν και η δικαιοσύνη του τότε Δυτικού Βερολίνου έκρινε τον Κούρας αθώο. Ο συγγραφέας του συγκεκριμένου βιβλίου κάνει σαφές ότι στην ιστορική καταγραφή της φοιτητικής εξέγερσης στην τότε Δυτική Γερμανία, περισσότερη σημασία έχει η γενιά του ’67 παρά αυτή του ’68, διότι η αφορμή για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν και κλιμακώθηκαν με τη δολοφονία του επικεφαλής των φοιτητών Ρούντι Ντούσκε τον Απρίλιο του 1968, ήταν εκείνη της 2α Ιουνίου του 1967.

Σήμερα, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Μπένο Όνεζοργκ έχει στηθεί μνημείο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Άλφρεντ Χρντλίκα, με επίγραμμα «ο θάνατος του διαδηλωτή».

800px-Tod_des_Demonstranten

∗∗∗∗Ο Κούρας είχε δικαστεί για την πράξη του αλλά, λόγω αμφιβολιών και επικαλούμενος ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, αφέθηκε ελεύθερος.∗∗∗∗∗

Κατηγορίες: Legends
    • unControl

unControl unControl