unControl

p1bd2g1on71t5k11ov8n412c7uru5_900

Στις 7 Απριλίου του 2005 – στα 82 του χρόνια – φεύγει από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Γεννήθηκε στο Περιστέρι, στις 11 Δεκεμβρίου του  1922. Kαταγόταν από φτωχή  οικογένεια, κι εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός ενώ παράλληλα έπαιζε κιθάρα.

Το 1949 μπήκε στην δισκογραφία στα 27 του χρόνια ως συνθέτης με το τραγούδι “Το καντήλι τρεμοσβήνει” σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε πάνω από 200 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Ανάμεσά τους:

Του Βοτανικού ο μάγκας”, “Σε τούτο το στενό”, “Επίσημη αγαπημένη”, “Τρελοκόριτσο”, “Στου Μπελαμή το ουζερί”, “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” και πλήθος άλλων.

Το 1967 τραγούδησε τον ύμνο της χούντας μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού.

Την συμμετοχή του Γ. Μπιθικώτση προσπάθησε ν΄ αποτρέψει ο Μ. Θεοδωράκης με προσωπική του επιστολή.

Η συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη και με το Μάνο Χατζιδάκι “γέννησε” τα καλύτερα ίσως τραγούδια του.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη.

Ερμήνευσε τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιώργου Μητσάκη, του Γιάννη Παπαϊωάννου και του Άκη Πάνου. Αξίζει να αναφέρουμε και τις συνεργασίες του με το Σταύρο Ξαρχάκο, το Δήμο Μούτση και το ντουέτο του με τον Τάσο Λειβαδίτη.

Έκανε δύο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά. Ο γιος του, Γρηγόρης, έγινε επίσης τραγουδιστής.

Από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τιμήθηκε το 2003 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έφυγε από τη ζωή στις σαν σήμερα, στις 7 Απριλίου του 2005 από βραχύχρονη περίοδο νοσηλείας, στα 82 του χρόνια.Στις 7 Απριλίου 2005 απεβίωσε μετά από πολλά χρόνια νοσηλείας, σε ηλικία 82 ετών.

Το τραγούδι του “Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” έγινε πραγματικότητα στην κηδεία του όταν έξω από τον ναό βρισκόταν μια άμαξα με ένα άσπρο και ένα μαύρο άλογο. “

“Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα” ακούγεται το εξής: “Ένα όμορφο αμάξι με δύο άλογα / να μου φέρετε τα μάτια μου σαν κλείσω….το ένα τ` άλογο να είναι άσπρο / όπως τα όνειρα που έκανα παιδί / το άλλο τ` άλογο να είναι μαύρο / σαν την πικρή μου την κατάμαυρη ζωή”. “

Κατηγορίες: Legends, TOP
    • unControl

unControl unControl